<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=316078302060810&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Primary Care
Primary Care
From routine checkups to family medicine, see our list of primary care services.
Cardiology
Cardiology
A full continuum of cardiac care, see our list of cardiology services.
Vein Treatment
Vein Treatment
Offering a minimally invasive approach, see more about our varicose vein treatment options.
Read our message to patients about Coronavirus (COVID-19)

Test Your Blood Pressure Knowledge

December 30, 2011

If you want to stay heart healthy, one of the things you need to do is maintain a healthy blood pressure level. Take this quiz to find out how much you know about blood pressure:

1) Which of these blood pressure readings is the most desirable?

Blood pressure reading quizA)  80/110
B)  40/80
C)  130/90
D)  Lower than 120/80

Answer: D. According to the American Heart Association, the ideal blood pressure reading is lower than 120/80. If your blood pressure reading is 120-139/80-89, you are considered prehypertensive. A blood pressure reading of 140/90 or higher means that you are suffering from high blood pressure.

2) Which factor below is the number one cause of high blood pressure?

A)  Aging
B)  Obesity
C)  Unknown
D)  Stress

Answer: C. The cause of high blood pressure is unknown in 90% to 95% of hypertensive people. It is possible that you have the condition for years without being aware of it. This is the reason why high blood pressure is called the “silent killer”.

3) High blood pressure is most common in which of these ethnic groups?

A)  Hispanic
B)  Caucasian
C)  African American
D)  Asian and Pacific Islanders

Answer: C. The rate of hypertension in African Americans is one of the highest in the world. High blood pressure is not only more common in African Americans; it is also usually more severe and occurs at an earlier age.

4) If you are suffering from high blood pressure, you will have:

A)  high cholesterol levels
B)  higher risk of heart attack and stroke
C)  a nervous condition
D)  erratic heartbeats

Answer: B. High blood pressure is one of the major risk factors for stroke, which is the number three cause of death in the United States. It can also increase your chances of getting a heart attack. 

5)  Besides high blood pressure, other risk factors for heart disease include:

A) Smoking
B) Family history of heart disease
C) High cholesterol
D) All of the above

Answer: D. All these are risk factors for heart disease. Age, diabetes, and lack of physical activity can also be added to the list.

6) Medication for high blood pressure is usually taken:

A)  on a lifelong basis
B)  only under stressful situations
C)  when doing physically demanding activities
D)  when a person feels bad

Answer: A. High blood pressure is an incurable and life-long condition, and the only way to manage it is to keep it under control. Medication for high blood pressure is usually taken on a daily basis.

7) Which of these is more likely to increase your blood pressure?

A)  Physical activity
B)  High cholesterol level
C)  Ice cream
D)  Salt or sodium intake

Answer: D. Salt or sodium causes your body to retain excess fluid and puts more burden on your heart, making you more vulnerable to high blood pressure and heart failure [http://partnersforyourhealth.com/cardiology].

8)Which of these can be harmful to people who are suffering from high blood pressure?

A)  Cold and flu medicines
B)  Eggs
C)  Physical activity
D)  Microwaves

Answer: A. Certain cold and flu medicines contain decongestions. Decongestions can increase blood pressure and interfere with high blood pressure medications.

9) If you have high blood pressure, there is a higher chance that you will develop stroke. Which of the following is a warning sign of stroke?

A)  Sudden weakness or numbness on your arm, leg, or face, especially on only one side of your body
B)  Sudden vision problem in one or both eyes
C)  Sudden confusion and trouble understanding or speaking
D)  Sudden dizziness, loss of balance and coordination, and trouble walking
E)  Sudden severe headache without any known cause
F)  All of the above

Answer: F. These are all symptoms of stroke, and you should respond to them by seeking emergency medical assistance.

high blood pressure easy changes